Leivonta,  Reseptit

Pizza


Parhaan tuloksen – rapeakuorisen pizzan – saat aikaan käyttämällä pizzakiveä. Jos sinulla ei ole pizzakiveä, niin voit käyttää myös ylösalaisin käännettyä uunivuokaa/-peltiä. Muista laittaa pizzakivi tai uunivuoka uuniin jo, kun laitat uunin päälle. Kiven/vuoan pitää olla kuuma!

Taikina:

500 g vehnäjauhoja

1 pussi (11 g) kuivahiivaa

1 rkl sokeria

0,5 rkl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

3,3 dl vettä

Kastike:

1 tölkki murskattuja tomaatteja (400 gr)

0,5 rkl tomaattisosetta

2 murskattua valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

1 tl kuivattua oreganoa

1 tl sokeria

1 tl suolaa tai maun mukaan

n. 0,25 tl mustapippuria tai maun mukaan

n. 300 g juustoraastetta

Taikina:

Laita tehosekoittimen kulhoon kaikki kuivat aineet: jauhot, hiiva, suola ja sokeri. Sekoita hieman.

Lisää oliiviöljy ja vesi, ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Taikinan tulee olla sileää ja pehmeää.

Ota taikina pois sekoittimen kulhosta ja jaa kahteen osaan. Tee kummastakin osasta taikinapallo.

Aseta molemmat taikinapallot kevyesti voidellulle leivinpaperille ja öljyä myös taikinan pinta, jotta se ei kuivu.

Peitä pallot muovikelmulla tai pyyhkeellä ja anna kohota noin puolentoista-kahden tunnin ajan, kunnes taikinapallot kaksinkertaistuvat. Valmista sillä välin kastike.

Kastike:

Laita kaikki kastikkeen ainekset kulhoon ja sekoita.

Lämmitä uuni 230 asteeseen. Laita pizzakivi tai ylösalaisin käännetty vuoka/pelti jo nyt uuniin, jotta se lämpenee.

Kun taikina on kohonnut, ota taikinapallo ja peitä se hyvin jauhoilla joka puolelta. Jauhota myös työpinta. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja aseta se sitten leivinpaperille. Levitä taikinan päälle kauhalla puolet kastikkeesta, ripottele päälle puolet juustoraasteesta (lisää myös haluamasi täytteet) ja siveltele taikinan reunoille hieman oliiviöljyä.

Paista kuuman pizzakiven tai vuoan päällä noin 12-15 minuuttia tai kunnes juustot kuplivat ja ovat hieman ruskistuneet ja pizzan reunat ovat myös hieman ruskistuneet.

Toista sama toisella taikinapallolla.