Juustot ja levitteet,  Lisukkeet,  Reseptit,  Salaatit ja keitot

Matbuha

 

10 tomaattia (noin 1 kg)

5-6 valkosipulinkynttä murskattuna

2 tulista chiliä

1,25 dl öljyä

1 rkl paprikamaustetta

2 tl sokeria

0,25 tl mustapippuria

1 tl suolaa

Paahda chilejä 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia kunnes niiden kuori on hiiltynyt.

Ota chilit pois uunista, siirrä ne syvään vuokaan ja peitä kelmulla. Anna chilien jäähtyä.

Chilien jäähtyessä tee tomaattien molempiin päihin X:n muotoiset viillot, laita ne kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Odota noin 5 minuuttia, kaada vesi pois ja irrota tomaattien kuoret.

Leikkaa tomaatit kuutioiksi.

Laita keskikokoiseen kattilaan noin 2 ruokalusikallista öljyä ja paista valkosipuleita keskilämmöllä noin puolesta minuutista minuuttiin. Varo paistamasta liikaa.

Lisää tomaatit kattilaan. Kun tomaattien neste kiehuu, laske lämpöä ja keitä noin tunti tai kunnes lähes kaikki tomaattineste on haihtunut.

Kuori sillä välin jo jäähtyneet chilit ja leikkaa ne kuutioiksi.

Jos haluat, että Matbuha ei ole niin mausteinen, poista siemenet chilien sisältä.

Kun lähes kaikki neste on haihtunut, lisää kattilaan kaikki loput ainekset. Sekoita hyvin ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä noin puolitoista – kaksi tuntia, kunnes keitoksesta tulee paksua ja hillomaista.

Siirrä ilmatiiviiseen astiaan. Matbuha säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa.