Uunifile
Vihdoinkin, monien yritysten jälkeen onnistuin! Onnistuin tekemään tofusta täydellisen uunifileen.
Pidän tofusta, koska se on mielestäni erinomainen raaka-aine. Siitä voi tehdä melkein mitä vaan ja sitä voi tarjoilla joko kylmänä tai kuumana. Tofu taipuu pehmeäksi tai levittyväksi juustoksi, muhkeaksi raejuustoksi, kovaksi halloumiksi tai vaikka munakokkeliksi. Sitä voi käyttää monipuolisesti kebabissa, kuutioina grillivartaassa, lihapullissa, leikkeenä, leivonnassa tai – kuten tässä tapauksessa – uunifileenä. Tofun mahdollisuudet ovat todellakin rajattomat.
Tofun kanssa on kuitenkin olemassa pieni haaste: Kun tofua käsitellään kokonaisena palana, meillä on käsissämme raaka-aine, joka tiiviiksi puristettuna hädin tuskin “hengittää”. Sille annettavat maut ja aromit tarttuvat enimmäkseen vain ulkokuoreen, kun taas sisäpuolelle jää maustamatonta ja mautonta tofua.
Kokeilin monia temppuja löytääkseni parhaan maun ja koostumuksen ja kävi ilmi, että verrattuna useimpiin resepteihin, joissa maku on reseptin tärkein asia, niin tässä reseptissä tekniikka on aivan yhtä tärkeää. Tämän uunifileen kohdalla merkittävä asia on tofun pakastaminen. Se ei ole tärkeää ainoastaan makujen imeytymisen kannalta, vaan myös valmiin fileen rakenteen takia.
Tofun tulee olla marinadissa ainakin yön yli. Älä ole tämän suhteen laiska äläkä kiirehdi.

Uunifile
300 grammaa kovaa tofua
3 murskattua valkosipulinkynttä
3 rkl tamarikastiketta (gluteeniton soijakastike)
3 rkl vaahterasiirappia
2 rkl oliiviöljyä
0,25 tl mustapippuria
2 tl savustettua paprikaa
1 tl paprikamaustetta
1 tl chilimaustetta (valinnainen, jos haluat pientä tulisuutta)
Laita avaamaton tofupaketti pakastimeen koko yöksi.
Seuraavana päivänä voit laittaa tofun jääkaappiin sulamaan. Tämä vaihe kestää yleensä kokonaisen päivän.
Kun tofu on sulanut, purista siitä kaikki neste pois ja kuivaa se sen jälkeen imukykyisellä paperilla.
Tee tofuun hammastikulla useita koko tofupalan läpimeneviä reikiä. Tee näitä lävistyksiä tofun jokaiselta kantilta.
Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
Siirrä tofu säilytysrasiaan ja kaada marinadi päälle.
Laita suljettu rasia jääkaappiin vähintään yhden yön yli – mitä kauemmin, sitä parempi. Jos pidät sitä jääkaapissa pidemmän aikaa, niin tofua kannattaa käännellä marinadissa silloin tällöin.
Aseta tofu leivinpaperille ja kaada puolet marinadista sen päälle.
Paista 200 asteisessa uunissa aluksi 20 minuuttia.
Käännä tofu ylösalaisin ja kaada loput marinadista sen päälle.
Paista uunissa vielä 20 minuuttia.


Saatat myös pitää

Oliiveja tomaattikastikkeessa
20/08/2022
Hasselpähkinä-suklaalevite
08/04/2025