Leivonta,  Reseptit

Pehmeät yrtti-valkosipulisämpylät

10 dl jauhoja

1 pussi hiivaa (11 gr)

0,5 rkl suolaa

2 rkl sokeria

6 rkl oliiviöljyä

3,1 – 3,8 dl haaleaa vettä

 

Voiteluun

5 hienonnettua valkosipulinkynttä

Kourallinen hienonnettua persiljaa

0,6 dl oliiviöljyä

0,5 tl suolaa

Laita jauhot, hiiva, sokeri ja suola tehosekoittimeen, jossa on vaivauskoukku. Aloita sekoitus ja lisää vähitellen oliiviöljy ja vesi. Älä lisää kaikkea vettä kerralla, vaan säädä tarpeen mukaan – taikinan pitäisi olla hieman tahmeaa.

 

Jatka vaivaamista noin 10 minuuttia. Sen jälkeen peitä taikina pyyhkeellä ja anna sen kohota puolitoista tuntia, kunnes sen koko on kaksinkertaistunut.

 

Jaa taikina palloiksi – kunkin pallon koko noin 90-100 grammaa.

 

Yritä tehdä palloista mahdollisimman sileitä ja aseta pallot leivinpaperilla vuoratulle pellille (palloja pitäisi saada 12 kappaletta). Varmista, että pallojen välissä on pieniä välejä, koska niiden on vielä turvottava. Peitä pyyhkeellä ja anna nousta vielä 30-40 minuuttia.

 

Sekoita hienonnettu valkosipuli persiljan, oliiviöljyn ja suolan kanssa kulhossa ja sivele seosta jokaiselle sämpylälle.

 

Paista 180 asteisessa uunissa 25 minuuttia.

 

Paistamisen jälkeen voit sivellä sämpylät uudelleen oliiviöljyllä, jotta ne kiiltävät, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Huomautuksia ja muutoksia

 

– Voiteluun käytettävään seokseen voit käyttää mitä tahansa haluamiasi yrttejä.

– Nämä sämpylät voi leipoa neutraaleina pehmeinä sämpylöinä ilman yrttiseosta, mutta voitele ne silloin 
   pelkällä oliivioljyllä.