Gluteeniton,  Reseptit,  Salaatit ja keitot

Hernekeitto

 

500 grammaa kuivattuja herneitä

3 rkl öljyä

3 isoa porkkanaa pieniksi kuutioiksi leikattuna

Purjoa

3 valkosipulinkynttä murskattuna

1 tl kurkumaa

0,25 tl mustapippuria

0,5 rkl sokeria

Noin 2 l keitettyä vettä

2 tl suolaa

 

Liota herneitä vedessä noin kaksi tuntia ja kaada ne tämän jälkeen siivilään valuttaaksesi veden pois.

Pilko purjo ja porkkanat.

Kuumenna öljy suuressa kattilassa keskilämmöllä ja lisää purjo. Paista noin 4 minuuttia.

Lisää porkkanat, sekoita ja paista noin 3 minuuttia.

Lisää murskattu valkosipuli, sekoita ja paista noin minuutti.

 

Lisää kurkuma, mustapippuri, sokeri ja kuivatut herneet, sekoita ja lisää vesi.

Nosta lämpöä ja kuumenna kunnes keitto kiehuu.

 

Laske pienimmälle lämmölle, peitä kattila kannella ja keitä noin tunnista puoleentoista tuntiin, kunnes herneet murenevat täysin ja muuttuvat soseeksi.

Keiton keittämisen jälkeen voit soseuttaa keiton sauva- tai tehosekoittimella tai tarjoilla sen tällaisenaan. Lisää vielä suola ja sekoita.

 

Valinnainen: Lisää pakasteherneitä, peitä kannella ja jatka keittämistä vielä 10 minuuttia.

Extrat
Herneiden liotuksen voi jättää pois, mutta tuolloin keittoaika pitenee 0,5 – 1 tunnilla.
Purjo voidaan korvata sipulilla.
Valmiin keiton voi pakastaa.